Penguenler Hakkında Bilinmeyen Gerçekler
Penguen, yalnızca Güney Yarımküre’ de yaşayan 18 -21 türü bulunan deniz kuşudur. Deniz kuşu olarak bilinse de, tüyleri kuş tüyüne benzemez.
Sırtlar; siyah veya gri renk, karın bölgesi ise beyaz ve ince pulsu tüylerle kaplıdır. Türler arasındaki ayrım baş kısmında yer alan tüylerin rengiyle ayrılır.
Penguenler Nerede Yaşarlar? Ne Yerler?
Penguenler, Güney Kutbunda yaşarlar. Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos kıyılarında yaşayan penguenler; Kuzey Yarımkürede yaşamazlar.
Kullanılan gıdanın türü; türe, coğrafik bölgeye ve yılın zamanına göre değişkenlik gösterir. Daha küçük güney penguenlerinin çoğu öncelikle; zengin, oksijenli Antarktika sularında yüksek yoğunluklara ulaşan Kril, kafadanbacaklılar ( kalamalar ve mürekkep balığı ) ve küçük balıklarla beslenirler.
Afrika pengueni gibi bazı penguen türlerinin temel besin kaynağı balıktır. Büyük bir penguen kolonisi tarafından tüketilen toplam yiyecek ağırlığı olağanüstüdür ve genellikle günde birkaç tonu aşar.
Penguenlerin Fizyolojik Özellikleri
Penguenler; tıknaz, kısa bacaklı görünümlü sevimli bir görüntüye sahiptir. Penguenler, bu sevimli görünüşleriyle, Dünya çapındaki insanlara kendini sevdirmişlerdir.
Küçük penguen ( Eudyptula minor ) olarak bilinen penguen türünün; boyları 35 cm, ağırlıkları ise yaklaşık 1 kg civarındadır.
En uzun ve en ağır penguen olan imparator penguen ( Aptenodytes forsteri ) olarak bilinen türün boyu, 115 cm, ağırlıkları ise 25 – 40 kg arasındadır.
Penguenlerin çoğunun sırtı siyah, karın bölgesi ise beyazdır. Genellikle göğsünün üst kısmında siyah çizgiler, başında beyaz lekeler bulunur. Bazı penguen türlerinde nadir karşılaşılan renk durumlardır vardır: gözü kırmızı olan veya sarı süsenleri olan türler olduğu gibi, birkaçında ise kırmızı gagalar veya ayaklara rastlanabilir.
İmparator ve kral penguenlerin baş, boyun ve göğsünde, sarı ve turuncu renkler bulunur. İmparator penguen gibi bazı türlerin toplam popülasyonlarının yüz binlerce olduğu tahmin edilirken, çoğu küçük penguen türünün milyonları bulduğu bilinmektedir.
Penguenlerde Üreme
Penguenlerin yaşam döngüsünün birçok özelliği vücut büyüklüğüne ve coğrafi dağılıma göre değişir, üreme kronolojisi de bir tür içinde enlemle ilişkili olarak değişebilir. Türlerin çoğu her yıl yalnızca bir kez ürer. Afrika pengueni ve mavi penguen türleri ise yılda iki kez ürerken, kral penguen üç yılda iki kez çiftleşir.
Üreme döneminde yan yana yuvalar kurarak, yüzbinlerce penguenden oluşan kuluçka kolonisi oluştururlar. Yuva yapan penguenler, 2 – 3 yumurta yumurtlarken, imparator penguen ve kral penguen ise yuva yapmayı tercih etmezler. Bu penguen türleri, birer tane yumurtlayıp, yumurtalarını ayakları üzerinde durup, karınlarının altındaki gerçekte kuluçka derisinin altında muhafaza ederler.
Erkek ve dişi penguenler, sırayla kuluçkaya yatar, kuluçka süresi 35 – 36 gün, yavru penguenin yetişmesi ise iki ay sürer. Kuluçkaya yatan penguen ise bir şey yemez. Yavrular anne ve baba penguenler tarafından bakılır, penguenler birçok hayvanın aksine tek eşli bir yaşam sürerler.
Penguenler Hakkında 10 Bilinmeyen Gerçek
- Penguenlerin kakaları pembe renktedir ve uzaydan görülebilmektedir.
- Bulunan penguen fosilleri, dinozorların soyu tükenmeden önceki Dünya’da 1,5 metre penguenlerin olduğunu ortaya koydu.
- Dünyanın en küçük pengueni küçük mavi penguendir; bu penguenler, 30 cm boyunda ve bir ananas ağırlığındadır.
- Penguenler başarılı yürüme yapısına sahip olmadıkları için hızlı hareket etmek istediklerinde karınlarının üzerinde kızak gibi kayarak hareket ederler ve bunu yapmaya bayılırlar.
- İmparator penguen türü, suyun altında hava kabarcıkları adı verilen özel bir metot yardımıyla, hızlı gidebilirler.
- Adelie penguenleri için taş çok değerlidir. Adelie penguenleri taş parçalarını yuva yapmak için kullanırlar, bu taşlar onlar için çok önemlidir, bu taşları birbirlerinde bile çalabilirler.
- İmparator penguen türleri, dişileri avlanmaya gittiğinde, yumurtayı kuluçka keseri benzeri bölgenin altında saklarlar.
- Penguenler; insanlardan korkmuyorlar.
- Bütün penguen türleri Güney Yarımkürede yaşarlar, sadece Galapagos penguen türü, uzun beslenme yolcuklarında Kuzey Yarımküreye geçiş yaparlar.
- Penguenlerle ilgilenen ve adına Penguenolojist denen bir meslek vardır.
Günümüzde Penguenler
Deneyimsiz penguenler tarafından hatalı inkübasyon davranışı, sıklıkla yumurtaların terk edilmesine veya kırılmasına neden olur. Ölüm oranı; iklim koşullarına, üreme popülasyonundaki genç kuşların yüzdesine ve avlanma baskısına bağlı olarak yıldan yıla değişen yumurta aşamasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak, ölüm oranı bırakılan yumurtaların %40 ila %80’ idir.
Ayrıca penguenler, insanlardan kaçmadıkları için, yağlarından yararlanmak isteyenler tarafından çok miktarda avlanarak tüketilmektedir.
Afrika Penguenleri, 1980’lerin başından bu yana % 60 ‘dan fazla azaldı. Bu kayıpların sorumlusu, penguenlerin avlandığı bölgede hamsi ve diğer balıkları toplayan ticari balıkçılardır. Ayrıca petrol kirliği ve yırtıcı hayvanların baskısı da önemli diğer ölüm nedenleridir.
1950’lerin sonunda 140.000’i aşan üreyen çiftlerin sayısı, 1980’de 69.000, 2009’da ise yaklaşık 25.000 civarına düştü. Afrika Penguenleri, Uluslararası Doğa Koruma Birliği ( IUCN ) Kırmızı Listesinde nesli tükenmekte olan canlılar kategorisinde, 2010’dan beri de tehdit altındaki türler kategorisinde listelenmektedir.