Reçine Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Reçine Ne İşe Yarar?
Reçine, çam ve kozalaklarda bulunan bazı ağaçlar tarafından salgılanan, hoş aromatik bir kokuya sahip, sarı renkli sıvıdır. Sakızımsı bir yapıda olan reçineye dışarıda bakıldığı zaman sarımsı bir renk gözükse bazen kahverengi hatta siyah yakın renk tonlarında olduğuna da rastlanır.
Reçine ne demek? Olarak sözlük anlamına bakıldığında bir diğer anlamının kimya dalında; sonsuz polimerleşmeyle elde edilen, büyük moleküllü yapay madde anlamına geldiği de görülür.
Reçinenin Yapısı
Halk arasında çam sakızı olarak da bilinen reçinenin yapışkan bir dokusu vardır, reçineye parmağınızda dokunup, parmağınızı çekmeye çalıştığınız sizinle beraber gelen uzayan bir yapıya sahip olduğunu görürsünüz, bu açıdan reçine eriyen sakıza benzetilmektedir.
Reçineye; maydanozgiller ve baklagiller familyasındaki bazı bitkilerde de rastlanansa da, reçine dendiğinde ilk akla gelen çam ağacıdır, artık bu ağaç ile özdeşlemiştir. Reçine, ağaçtan ilk sızdığında sıvı bir yapıya sahipken havadaki oksijen ile temas ettikçe katılaşarak sert bir yapıya bürünür.
Hava ile temasından sonra katı bir hal alan reçinenin birçok türü bulunmaktadır ve genelde yarı akışkan bir yapıya sahip olduğu bilinir.
Reçine Çeşitleri
Reçinenin birçok çeşidi olsa da genel başlık olarak toparlayacak olursa en çok bilinen reçine türleri 3 adettir diyebiliriz. Doğal reçine çeşitleri şunlardır:
- Doğal sakız içeren sakız reçineleri
- Uçucu yağlar içeren oleoreçineler
- Sakızı bulunmayan fakat az miktarda uçucu yağa sahip sert reçineler
En çok bilinen bu reçine türlerinden en yaygın olarak oleoreçinelerdir, bu reçine türü Kanada balsamı ve terebentin olarak da bilinir. Bilinen doğal reçine türlerinin dışında sentetik olarak hazırlanan reçine türlerinin oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. Kullanım alanlarına göre içerisine; vernik, tutkal gibi maddelerin de katıldığı sentetik reçinelerin içerisinde doğal reçine çok az miktarda bulunur.
Reçine Ne İşe Yarar?
Reçine nedir? Detaylıca tanımlayıp türlerini öğrendik. İnsanlar, bazı ağaçlardan elde ettikleri reçineleri, farklı yapıdaki kimyasallarla karıştırıp birçok endüstriyel alan da kullansa da aslınsa reçinenin ağaç için oldukça önemli bir görevi vardır.
Reçinenin ağaçtaki görevini merak eden birçok kişi reçine ne iş yarar? Başlığıyla araştırmalar yapmaktadır. Reçine, ağaçların kendilerini korumak için salgıladıkları bir sıvıdır. Fiziksel olarak zarar gören ağaçlar; çatlama, yarılma gibi durumlarda kendilerini onarmak amacıyla reçine salgılar, bu sayede zarar gören kısımda kuruyan reçine, ağacın yaralanmasını engeller.
Reçine ne iş yarar? Sorusunun bir diğer cevabı da yine ağaçların koruma mekanizması olduğudur. Reçine, ağacı içten çürütmek isteyen zararlı böcekleri engelleyerek, adeta bir ilaç görevi yapar.
Reçinenin Kullanım Alanları
Reçinenin kullanım alanları; sanayi ürünlerinde, ev dekorasyonu ve sağlık gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Reçinenin kullanım alanları şunlardır:
- Bazı reçine türleri özel kokularıyla, ev dekorasyonunda tütsü olarak kullanılmaktadır.
- Toprak altından toplanan bazı özel reçine türleri de aynı şekilde özel dekorasyon malzemesi, aksesuar ve kehribar kolyelerinde kullanılmaktadır.
- Reçinenin bazı işlemlerden geçmesi sonucu yağ edilmektedir, elde edilen yağ sağlık alanında alternatif tıp olarak kullanılır.
- Reçinenin kullanım alanlarından bir diğeri ise sanayilerde yapıştırma ve cilalama gibi işlemlerde kullanılmasıdır. Düşük maliyeti sayesinde sanayide cilalamalarda ve ahşap ürünlerinin yapıştırılmasında reçine tercih edilmektedir.
- Reçinenin en eski kullanım alanlarından birisi de ağda olarak kullanılmasıdır. Çam sakızı ağdası olarak bilinen ağda türü, reçinenin erimiş halidir. Geniş bir kapta biriktirilerek yüksek ısıyla eritilen reçineler, küçük kaplara konulara soğuk alanda donması sağlanmaktadır. Donma işlemi gerçekleştikten sonra ılık bir ortamda muhafaza edilen ağdalar, doğal ağda olarak bilinmektedir. Reçinenin sağlık alanındaki kullanımına işaret eden ağda aynı zamanda bakım için oldukça uygundur. Tüylerin temizlenmesinden, küçük sivilce, kirli ve tıkanık gözeneklerin giderilmesine kadar birçok fayda sağlar.
Reçinenin Faydaları Nelerdir?
Reçine nedir? Ne işe yarar? Gibi konulardan bahsettikten sonra birçok alanda kullanımı olan reçinenin faydalarına da değinelim. Reçinen faydalarını maddeler halinde inceleyecek olursak;
- Halk arasında çam sakızı olarak bilinen reçinenin temiz ve kullanım koşullarına uygun bir şekilde paketlenmesi sonucu alınarak ağızda çiğnenerek tüketilmesi; ağız temizleme, bakteri arındırma gibi birçok fayda sağlamaktadır.
- Reçinenin isteğe bağlı olarak ılık su içerisine çay kaşığı ile damlatıldıktan sonra suyun tüketilmesi; mide hazımsızlığına iyi gelmektedir. Reçinenin mideye olan faydası nedeniyle gaz sıkıntı yaşayan kişilerin de tüketmesi tavsiye edilmektedir.
- Reçinenin çam sakızı şeklinde çiğnenerek veya ılık su içerisinde damlatılarak tüketilmesinin solunum yollarına da faydası vardır. Reçinenin bu şekilde tüketilmesi, solunum yollarını açarak, oluşan bir iltihaplanmaya gidererek; grip, nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
- Reçinenin sağlığa olan faydalarından biri de cildi yenileme özelliğidir. Cilt bakımı için yapılan reçine maskesi ölü derileri temizleyerek cildi tazelemektedir. Cilt maskesi olarak kullanılan reçinenin, siyah noktaları temizleme etkisi de vardır.
Reçinenin Yan Etkileri (Zararları) Nelerdir?
Reçinenin şimdiye kadar bilinen bir zararı yoktur fakat her şeyin olduğu gibi reçinenin fazla tüketimi de bazı yan etkilere neden olabilir. Ayrıca reçine direkt olarak ağaçtan elde edilen bir ürün olduğu için ağacın türü önemlidir. Eğer ağaç zararlı veya zehirli bir madde içeriyorsa, bu durum reçineye de etki edecektir. Dolayısıyla reçine kullanımının kontrollü bir şekilde yapılması tavsiye edilmektedir.
Epoksi Reçine Nedir?
Epoksi reçine, reçinenin endüstriyel ortamda epoksi malzemelerde kullanılan bir türüdür. Epoksi reçine, reçinenin kullanım alanları başlığında belirttiğimiz yapıştırıcı özelliği sayesinde endüstriyel alanda sıkça tercih edilmektedir. Güçlü bir yapıştırıcı olan epoksi reçine, günümüzde fabrikalarda, rüzgâr tribünlerinde ve evlerimizdeki birçok malzemede kullanılmaktadır.
Epoksi reçine nedir? Sorusunun yanıtını birçok malzeme üreticisi araştırmıştır. Epoksi reçine, yüksek yapıştırma gücü olan, başarılı bir kimyasal malzemedir. Poliepoksitler olarak da adlandırılan epoksi reçine, diğer reçine türlerine göre daha yüksek mekanik özellikle, daha fazla termal ve kimyasal dirence sahiptir.
Epoksi Reçine Kullanım Alanları
Reçinelerin büyük bir kısmı petrolden üretilir ve oda sıcaklığında oldukça kararlıdır, sadece bir tür sertleştirici madde ile reaksiyona girerse kürlenmektedir. Gün geçtikçe geliştirilerek farklı sektörlere uyarlanan epoksi reçinenin kullanım alanlarına göz gezdirelim.
- Endüstriyel kaplamalar
- Fiber takviyeli plastikler
- Kaymaz kaplamalar
- Sert köpükler
- Genel amaçlı yapıştırıcılar
- Elektrik izolatörleri
- Elektronik ve elektrikli bileşenler
- Müzik aletleri üretimi
- Uzay ve havacılık sanayisi
- Otomotiv sanayisi
Epoksi reçinelerin özellikleri; sertleşme sırasında düşük büzülmeye ve neme karşı kimyasal direnç göstermesidir. Elektrik ve yalıtım özelliklerine de sahip olan epoksi reçineler uzun raf ömrüne sahip olduğu için üretici ve satıcılar için vazgeçilmez bir üründür.
Kumaş, ahşap ve cam gibi malzemelerin yapımında kullanılan epoksi reçinesi; elyaf takviyeli polimerlerde, elyafı tutmak için reçine matrisi olarak epoksi kullanılır.
Epoksi reçineler; endüstriyel kullanımın yanı sıra dekorasyon alanında da sıkça tercih edilmektedir. Örneğin epoksi masa yapım işlemlerinde; ceviz masaların oyukları, renkli ya da şeffaf epoksi reçine doldurularak, estetik ve dayanıklı masalar elde edilebilir.
Epoksi Reçine Neden Tercih Edilir?
Epoksi reçine nedir? Kullanım alanları nelerdir? Detaylıca bahsettik. Epoksi reçinenin endüstriyel alanda tercih edilmesinin nedenlerini de inceleyelim. Epoksi reçinenin tercih edilme sebeplerinden en önemlisi; güçlü ve sağlam bir yapıştırıcı olmasıdır. Kuruduktan sonra oldukça sert bir yapıya bürünen ve yapıştırıldığı alanı sıkı bir şekilde tutan bu kimyasal madde bu özelliği sayesinde oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Fabrika ve depo gibi alanların zeminleri, kısa sürede bozulmaya maruz kaldığı için sürekli tadilata ihtiyaç duyar bu yüzden özel bir kaplama malzemesi kullanılması gerekmektedir. Epoksi reçine ve epoksi kaplama malzemeleri ile yapılacak olan bir zemin kaplaması uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanım sağlatır.
Epoksi reçinelerinin tercih edilme sebeplerinden biri de hızlı bir şekilde kuruyup, alt zemine sağlam bir şekilde yapışmasıdır. Böylece uzun süre beklemeye gerek kalmaksızın çok kısa bir sürede dayanıklı bir yüzey elde edebilirsiniz.
Sonuç olarak reçineler birçok çeşidiyle, hayatımızda; sağlıktan dekorasyona, sanayi ürünlerinden zemin kaplamalara kadar birçok alanda tercih edilmektedir. Reçinelere ilave edilen farklı kimyasallar sayesinde, farklı endüstriyel alanlarda farklı malzemeler üretebilmektedir, bu durumda reçinelerin kullanım alanlarının gün geçtikte artmaktadır.