Biyografi

Sadako Sasaki Kimdir?

Sadako Sasaki, II. Dünya Savaşını sona erdirmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri Hiroşima’ya atom bombası attığında bu şehir yaşıyordu. Japonya’nın Hiroşima şehrinde, Misasa Köprüsünün yanında olan evininin 2 km kadar yakınına 6 Ağustos 1945 tarihinde atom bombası düştüğünde, Sadako Sasaki iki yaşındaydı.

Milyonlarca çocuğun etkilendiği gibi o da, atom bombasının yıkıcı etkilerini derinden hissetti. Sadako Sasaki ‘nin, tüm yaşananlara rağmen hayat dolu yaşam mücadelesi, onu günümüzde barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi haline getirmiştir.

Sadako Sasaki Yaşam Hikâyesi

Sadako Sasaki, 1943 – 1955 yılların arasında yaşamış küçük bir Japon kızıdır. 12 yıllık ömründe, umut ve yaşama bağlılık hikâyesiyle herkeste derin izler bırakmıştır. Evinin yaklaşık 2 km yakınında patlayan atom bombası nedeniyle evleri yangından dolayı civardaki diğer evler gibi yıkılmıştır.

Sadako ve ailesi, mucizevi bir şekilde evden kaçmayı başarmışlardı. İlk bakışta böylesine büyük bir felaketten hiçbir fiziki zarar görmeden kurtulmuş gibi görünseler de işin asıl yüzü öyle değildi. Çünkü atom bombasının radyasyon etkisi vardı.

Olayın üzerinden yıllar geçerken küçük Japon kızı okula gitmeye başladı. Derslerine ilgili ve başarılı bir öğrenci olan Sadako Sasaki, 12 yaşına gelene kadar hiçbir etki olmadan yaşamını sürdürdü. 12 yaşına geldiğinde ise; boynunda ve kulaklarına oluşmaya başlayan şişkinlikler, birkaç hafta sonra ise vücudunun çeşitli yerlerinde yara ve lekeler şeklinde kendini göstermeye devam etti. Doktorlar, Sadako’ya kan kanseri teşhisi koydular.

1950 yıllarında lösemi vakaların inanılmaz artışlar yaşandı. Atom bombasından zarar görmediği düşünülen küçücük çocuklar, atom bombasının radyasyon zararları nedeniyle savaştan yıllar sonra sağlıklarının bozulması ve ölümlerle sonuçlanan vakalar göstermeye başladılar.

Sadako Sasaki, hastanede yattığı sırada sınıf arkadaşlarından biri ziyaretine geldi. Gelirken yanında altın rengi kâğıttan, origami sanatı kullanılarak yapılmış bir Turna Kuşu getirdi.  Turna Kuşunu Sadako’ya veren arkadaşı eski bir Japon efsanesinden bahsetti.  “ Hasta birisinin kâğıttan 1000 adet Turna Kuşu yapması durumunda, Tanrılar bu kişinin dileğini yerine getirerek, onu sağlığına kavuşturacaktır. ”

Sadako Sasaki, 25 Ekim 1955 yılında hayata veda ettiğinde 644 adet Turna Kuşu yapabilmişti. Kalan 356 taneyi de arkadaşları katlayıp Sadako ile birlikte gömdüler.

O günden sonra “ Turna Kuşu “ Dünyada barışın ve nükleer silahsızlanmanın sembolü haline gelmiştir. Sadako Sasaki ve atom bombasından ölen bütün çocukların anısına Hiroşima’da bir anıt yapılmıştır. Barış Günü olan 6 Ağustosta, Dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar yaptıkları turna kuşlarını Sadako’nun Hiroşima’daki anıtına gönderirler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu