Biyografi

Salvador Dali Kimdir?

İspanyol Ressam Salvador Dali, Heykeltraş, Yönetmen, yazar ve , grafik sanatçısı olan  modern sanatçılardan biridir ayrıca  20’inci  yüzyılın çok yönlü ve üretken sanatçılar arasında yer almaktadır.

Salvador Dali’nin Hayatı

Salvador Dali 11 Mayıs 1904’de Figueres’in bir  köyünde dünyaya gelmiştir ve ailesi ona ölen erkek kardeşinin ismini vermişti. Aynı isime sahip olan ressam abisine benzerliği ile de dikkat çekmektedir. Kendisine ve çevresindekilere zarar verebilecek kadar yaramaz bir çocuktu.

 

Salvador Dali 20’inci  yüzyılın en çok yönlü ve üretken sanatçılar arasında yer almaktadır. Salvador Dali çizim yeteneklerini okul yıllarında gösterdi ve ilk resim dersini aile dostlarından almıştır.  Dali’nin ilk çizimi Katalan evleri ve ortamının manzaralarıydı.

Haziran 1922’de, Marist Kardeşler Spor Salonu’ndaki Bachillerato (Abitur) okulunu bitirdi. 1922’den itibaren Dali, Madrid’deki San Fernando Akademisi’nde okudu. 1923’te Katalonya’da isyan ettiği iddiasıyla suçlandı ve okulldan atılldı. 21 Mayıs – 11 Haziran arasında Girona’da tutuklu kaldı.  1924 yılında tekrardan Akademi’ye geri dönen Dali  20 Ekim 1926’da, Kraliyet Kararnamesi’nde uygunsuz davranış nedeniyle Akademi’den tamamen kovuldu.

1927’de ilk kez Paris’e gitti; 1928’de, Joan Miro ve André Breton çevresindeki Pablo Picasso ve Sürrealistler Çemberi ile tanıştı ve  o yıl Endülüs köpeği (Din, ölüm ve saat) filmi 1928’de Dalí ayrıca Lluís Montañya ve Sebastià Gasch ile birlikte “Sarı Manifesto” ve 1930’da L. Bunel’le birlikte “L’âge d’or” filmini  yazdı. 1929 da tekrardan Parise giden Salvador hayat arkadaşı olan  Helena ile  tanıştı ve 1934 boşanarak ikinci eşi Eluard Galas ile evlenmiştir.

İspanya’daki  iç Savaş nedeniyle, Dali 1936’da Portlligat’tan ayrıldı ve Avrupa’yı dolaştı. Bir süre  İtalya’da yaşadılar ve burada Rönesans resimlerinin Floransa ve Roma müzelerindeki etkisi gelecekteki çalışmalarını şekillendirdi.

1938’de Londra ziyareti sırasında Sigmund Freud ile tanıştı. 1941’de New York’a yerleşti.  1941 Kasım’ında, New York Modern Sanat Müzesi, Dalí’nin 40’tan fazla resim ve 17 çizim ile temsil edildi ve  gezici bir sergi şeklinde, resimler sekiz ilde gösterildi.

1948’e kadar Dali Amerika’da Gala ile kaldı. Döndükten sonra tekrar İspanya Akdeniz kıyılarındaki Portlligat’taki evlerinde yaşadılar. Burada   William Shakespeare ve Luchino Visconti’nin oyunları için bazı setler ve kostümler yarattı. Bu dönem “en yaratıcı tablooluşturduğu dönemdi.  O günlerden fotoğraflar 1954’te bulunduğu New York sergisinde gösterildi.

Ana fikirleri

Dalí’nin hayallerini ve halüsinasyonlarını ortaya koyabilecek görsel bir dil oluşturma girişimlerini desteklemektedir. Bunlar, Dali’nin hayatı boyunca ve ötesinde muhteşem bir ün kazandığı ikonik ve şimdiki her yerde görüntünün bir kısmını oluşturuyor.

Erotizm, ölüm ve çürüme saplantılı temaları, Dali’nin çalışmasına nüfuz eder, zamanının psikanalitik teorilerine olan yakınlığını ve sentezini yansıtır. Bariz bir biçimde otobiyografik materyal ve çocukluk anıları üzerine çizim yapan Dali’nin çalışması, fetişler ve hayvan görüntülerinden dini sembollere kadar değişen, çoğu kez hazır sembolizmle dolu.

 

Salvador Dali, 23 Ocak 1989’da doğum yeri Figueras’ta 84 yaşında kalp yetmezliği yetmezliği nedeni ile  öldü. Cesedi ilaçlanan Salvador Dali Figueras’daki müzesine hakim olan dev kubbenin altına gömüldü. Dali’nin Figueres kentindeki Dalí Tiyatrosu ve Müzesi’nde  1500 tablosu bulunmaktadır.

Salvador Dali’nin birkaç önemli tablolarından örnekler

  • 1924 Luis Bunuel (Museo Reina Sofia, Madrid) Portre
  • 1925  kızlar at pencere (Museo de Arte Español, Madrid)
  • 1927 kan bal (özel mülkiyet) daha tatlıdır
  • 1929 Karanlık oyun veya uğursuz oyun Le Jeu Lugubre
  • 1929 baharın ilk günleri, Les başbakanlar du Printemps jours
  • 1933 William Tell muamma (Moderna Museet, Stockholm)
  • 1935 Gala (Modern Sanat, New York Müzesi) arasında Angelus
  • 1937 Hitler’in Gizemi (İspanyol Devletine Bağış)

1950 Portlligat Madonna (Minami Müzesi, Tokyo)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu