Şebeş Savaşı
Savaşmak iki veya daha fazla tarafların bir birleri ile karşı karşıya gelip çarpışmak ve muharebe etmektir. Çok az sayıda tek bir ordu kendi kendine bir savaş yapar. Şebeş Savaşı (1788), Avusturyalı Askerlerinin bir birlerini öldürdüğü efsane bir Avusturya-Türk savaşı olarak tarihe geçmiştir.
Karansebeş Savaşının Başlaması
Karansebeş savaşının hikayesi 1788 yılında Romanya’nın Karanşebeş kasabasında gerçekleşir.
Avusturya Türkiye ile Tuna Nehri’nin kontrolü için savaş halindeydi. Osmanlı İmparatorluğu’ndan nefret eden Çekler, Almanlar, Fransızlar, Sırplar, Hırvatlar ve Polonyalı askerler bir araya geldi ve müttefik oldu. Bir iletişim kabusunun olması beklenen bir felaketti.
Avusturyalı süvari askerleri bugünkü Romanya’da Karansebes kasabası çevresinde bir gece devriyesi yapıyorlardı. 1788’de Avusturya ordusu Osmanlı düşmanını karşılamak için yürüdü ve 17 Eylül, Karnebes’te kamp kurdu. O gün erken kamp kurduğu alanda Türk askerlerini ararken, Avusturya Ordusunun gece devriyesi nehrin karşısındaki Çingenelere rastladı.
Çingeneler savaş yorgunluğunu azaltan askerleri hafifletmek için onlara Schnapps’ı ve içki satışı önerdi. Ertesi gün savaştan önce rahatlamak için bir şans görünce, askerler içmeye başladı. Daha sonra Avusturyalı piyade adamlarının bir araya geldiği partide süvarilerin bulunduğunu ve katılmak istediklerini belirttiler. Ancak süvariler onlara alkol vermeyi reddetti ve bu da kavga başlamasına sebep oldu.
Çıkan tartışma esnasında askerlerden birisi “Osmanlı Türkleri burada” diye bağırdı. . Her iki parti, Avusturya piyade ve Avusturya süvari gibi, nehrin kamp yaptıkları diğer tarafa geri döndü, ama o zamana kadar kaos ve düzensizlik devraldı. Bazı askerler hazırlıksızlıktan kaçarken bazı Alman subaylar durun anlamında ‘’Halt Halt ” diye bağırdı. Alman olmayan askerler, Alman dilini anlamadılar ve Türklerin Tanrılarına bağırdıklarına atıfta bulunarak“ Allah ”demek olduğunu düşündüler. Bu, Avusturya Ordusunun çoğunluğunun birbirlerine ateş etmeye başlamasına neden oldu. Herkes düşmanın kendileri üzerinde olduğunu düşünerek Avusturya ve diğer gölgelerde ateş etmeye başladı.
Zayiatlar çok fazlaydı ve yaklaşık 10.000 Avusturyalı asker öldü ve yaralandı. Türk Ordusu iki gün sonra geldi ve Karansebes kasabasını savunmasız buldu. Türk Ordusu geldikten kısa bir süre sonra şehri kolayca ele geçirdi. Birçok kişi savaşın gerçekten gerçekleştiğini onaylasa da, bazıları 40 yıl sonraya kadar hiç bir kayıt yazılmadığından gerçekliği konusunda tartışıyorlar. Bazıları utanç verici olayın birkaç on yıl sonraya kadar hiçbir hesabının yayınlanmamasının nedeni olabileceğini savunuyor. Diğerleri, o sırada Avusturya Ordusunun Avusturya ve Alman subayları tarafından yönetildiğini söylerken, piyade halkı diğer Avrupalı ulus müttefiklerinden oluşuyordu. Bu savaş tarihteki en ilginç savaşlardan birisi olarak yerini alır.