Şerbetçi Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?
Şerbetçi otu ( Humulus lupulus ) doğada hafif ormanların nemli kenarları boyunca, aşırı büyümüş çalılıklarda, ıslak nehir kıyıları boyunca bulunur. Boyları 2 -5 metre yüksekliğe sahip olan şerbetçi otu, iki evcikli otsu bir yapıya sahiptir. Şerbetçi otu, Temmuz – Eylül ayları arasında yeşilimsi – beyaz renkli çiçekler açar.
Bitki, yetişme tarzı olarak; tırmanıcı ve sarılıcı bir özelliğe sahiptir diyebiliriz. İnce bir yapısı olan şerbetçi otunun yaprakları, uzun saplı ve yürek biçimindedir. Karşılıklı olarak çıkan yaprakların üst yüzeyleri ise sert tüylerle kaplıdır.
Erkek çiçekler; yeşilimsi, sarıya çalan bir renkte, bileşik salkımlı, dişi çiçekler ise yuvarlak kozalaklar halinde topu halde bulunurlar. Dişi çiçeklerin etrafında; brahte denilen, geniş ve oval yapıda taşıyıcı yapraklar yer alırken, bu yaprakların üzerinde ise salgı tüyleri bulunur.
Şerbetçi Otu Nerelerde Yetişir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Şerbetçi otunun anavatanı; Avrasya ve Kuzey Amerika’dır. Ülkemizde 1965 yılından beri yetiştirilen şerbetçi otu, özellikle Bilecik ilimizin Pazaryeri ilçesinde yetiştirilmektedir. Türkiye’nin Bilecik ilinde, endüstriyel alanda kullanılan şerbetçi otunu, daha geniş alanlara yaymak için geniş çapta ekim çalışmaları yapılmaktadır.
Bilecik ilimizde yer alan şerbetçi otu, dişi şerbetçi otudur ve şerbetçi otunun çiçekleri, Ağustos ayında ekilip, toplandıktan sonra, gölge alanlara kurumaya bırakılır. Şerbetçiotunun hasat sonrası kurutulmasında sıcaklığın özel bir rolü vardır. Başlangıç sıcaklığı 32,2 °C’yi geçmemeli, ardından rüzgar hızına ve şerbetçiotu miktarına bağlı olarak sıcaklığı saatte 5 °C’de başlangıçta belirlenen maksimum sıcaklığa yükseltmelidir. Genellikle normal miktarı kurutmak için 10 saat boyunca 60 ila 65 derece santigrat sıcaklığın gerekli olduğu bulunur. Şerbetçi otu kullanım alanları incelendiğinde, kurutulduktan sonra; uçucu yağlar, acımsı maddeler, öz reçineler, mum ve tanen gibi maddelerde kullanıldığı görülmüştür.
Şerbetçi Otunun Faydaları Nelerdir? Şerbetçi Otu Ne İşe Yarar?
Şerbetçi otunun kökeni, çok eski zamanlara dayanmaktadır. Şifalı bir bitki olan şerbetçi otu içerdiği; mineral, vitamin ve yağlar sayesinde sağlığa oldukça önemli yönde etki sağlar. Antiseptik, antioksidan, iltihap önleyici özellikleri başta olmak üzere; bağışıklık güçlendirici bir özelliği olan şerbetçi otunun faydaları oldukça fazladır.
Özellikle göğüs büyütücü özelliği olan şerbetçi otu, kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Kadın vücuduna ait bir hormon olan östrojen hormonunun salgılanmasına artışa neden olarak, göğüsler büyüme sağlar.
Şerbetçi otunun faydalarının tamamını birlikte inceleyelim.
- Uyku problemi yaşayanların tercih etmesi gereken şerbetçi otu, uykusuzluğa iyi gelir.
- Gün içerisinde yaşanılan stres ve buna bağlı oluşan depresyon durumları için, sakinleştirici bir özelliği vardır.
- Gerginlik, sinirlenme hali ve heyecan gibi gündelik yaşantı içerisindeki aşırı duyguların baskılanarak, yatıştırılmasını sağlar.
- Yeme problemi olanlar için birebirdir, iştah açıcıdır.
- Şerbetçi otunun faydalarından biri de; idrar söktürücü ve ödem attırıcı özelliğe sahip olmasıdır.
- Şerbetçi otu bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek; sindirimi rahatlatır, hazımsızlığı giderir.
- Kolesterolü düşürür, romatizma ağrılarına iyi gelir.
- Prostat kanseri, meme kanseri ve yumurtalık kanseri gibi bilinen kanser türlerine karşı etkili bir role sahiptir.
Şerbetçi Otunun Zararları Nelerdir?
Her şeyde olduğu gibi, şerbetçi otunda da aşırıya kaçmak olumsuz sonuçlara neden olabilir. Şerbetçi otunun özellikle hormonal denge yönünde etkisi olduğu için, şerbetçi otunun fazla tüketimi; vücutta tüylenme, cinsel isteksizlik gibi problemler oluşturabilir.
Göğüs büyümesine etkisiyle bilinen şerbetçi otunun, göğse fazla uygulanması da, göğüs de kist ve yağ bezesi gibi sorunlara neden olabileceği gibi meme kanserine varan ileri derecedeki hastalıklara da yol açması olasıdır.
Şerbetçi otunun aşırı tüketimi; mide bulantısı ve baş dönmesi gibi olumsuz etkilere de neden olabilir. Hamile ve emzirme dönemindeki kadınların şerbetçi otu kullanmaları tavsiye edilmez.
Şerbetçi Otu Nasıl Kullanılır?
Şerbetçi otunun da diğer şifalı bitkiler de olduğu gibi bilinen en geleneksel tüketim yöntemi çaydır. Şerbetçi otu çayını hazırlamak için; 1 tatlı kaşığı şerbetçi otu ve biraz su yeterli olacaktır. Şerbetçi otu çayını yapmak için; bir bardak suyu demlikte kaynatın. Su kaynadıktan sonra; içerisine 1 tatlı kaşığı şerbetçi otu ekleyerek, 15 dakika kadar demleyin. Demlenen çayı, 2-3 dakika dinlendirdikten sonra, süzerek bardağınıza boşaltın. Faydasını arttırmak ve tadını değiştirmek için, isteğe göre içerisine; bal ve limon ilâve edebilirsiniz.
Şerbetçi otu çayının günde 1 bardaktan fazla tüketilmesi zararlı olabilir.
Şerbetçi Otu Kremi Nasıl Yapılır? Şerbetçi Otu ile Göğüs Büyütülür Mü?
Şerbetçi otunun hormonal etkileri vardır. Bu etkilerinden biri de göğüs büyütme etkisidir. Şerbetçi otu ile göğüs büyütmek için, şerbetçi otu kremi yapmalısınız. Şerbetçi otu kremini, evde yapabileceğiniz gibi aktarlardan da temin edebilirsiniz.
Şerbetçi otu kremini evde yapmak için; 1 yemek kaşığı şerbetçi otuna, yeteri kadar su ekleyip kaynatın, kaynadıktan sonra, şerbetçi otunu robottan geçirip, krem kıvamına getirin. Krem kıvamına gelen şerbetçi otuna, biraz yağsız krem ekleyip karıştırın. Oluşan karışımı bir gece bekleyip dinlendirdikten sonra, ertesi gün hazır olan kremi, göğüslerinize sürebilirsiniz.