Tropikal İklim Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tropikal iklim, bol yağışların yaşandığı sıcak bir iklim kuşağıdır. Yılın 12 ayı boyun sıcaklığın 18oC’nin altına düştüğü görülmez. Günlerce yağmurların yağabileceği bu iklim tipi genellikle Ekvator’a yakın bölgelerde görüldüğü için Ekvatoral iklim tipiyle karıştırılır. Tropikal iklim tipinde, yıllık ve günlük sıcaklık farkları Ekvatoral iklim tipine göre daha fazladır.
Ülke seyahatlerini egzotik ve tropikal ülkeler yönünde kullanan ve kullanacak olanlar bu iklim tipiyle karşılaşacaktır. Bol yağışlı ve sıcak iklim kuşağıdır. Tropikal iklimde belirgin mevsim değişiklikleri yaşanmaz. Sıcaklık farkları azdır. Tropikal iklimin görüldüğü yerler, Sahra’dan Güney Afrika’ya kadar olan bölge, Güneydoğu Asya’nın tamamı, Madagaskar, Kuzey Arjantin, Kuzey Şili, Pasifik Adaları, Filipinler Kuzey Avustralya gibi bölgelerdir. Tropikal iklim yaşanan yerlerde yılın her mevsimi sıcaklık yüksektir. Tropikal ülkelerin en ünlüleri olan Maldivler, Bora Bora Adaları ve Endonezya turizm açısından da oldukça cazip ülkelerdir.
Dünyada Görülen İklim Tipleri arasında yer alan tropikal iklim tipleri konusunu üç kategoride inceleyebiliriz.
- Tropikal Yağmur Ormanı İklimi: Yıl boyunca eşit dağılmış bol yağış alır. Yıl boyunca sıcaklık sabit ve yüksektir, mevsimsel değişiklikler çok azdır. Yoğun yağmur ormanları ve biyolojik çeşitlilik bakımından zengin ekosistemlere sahiptir.
- Tropikal Muson İklimi: Belirgin yağışlı ve kurak mevsimler vardır. Yağışlı mevsim muson rüzgarlarının etkisiyle oluşur. Yıl boyunca yüksek, ancak yağışlı ve kurak mevsimler arasında küçük sıcaklık farkları olabilir. Muson ormanları ve savanlar bulunur.
- Tropikal Savan İklimi: Yılın belirli dönemlerinde yoğun yağış alırken, diğer dönemlerinde kuraklık yaşanır. Yağışlı mevsim genellikle yaz aylarında görülür. Yıl boyunca sıcak, ancak kurak ve yağışlı mevsimler arasında belirgin sıcaklık değişiklikleri olabilir. Savan adı verilen geniş otlaklar ve seyrek ağaçlara sahiptir.
Tropikal İklim Özellikleri
- Tropikal iklim bölgelerinde sıcaklık genellikle yıl boyunca yüksektir. Ortalama sıcaklık 20°C’nin altına nadiren düşer ve genellikle 25-30°C arasında seyreder.
- Günlük ve yıllık sıcaklık farkları oldukça düşüktür. Bu bölgelerde gece ve gündüz sıcaklıkları arasında büyük farklar görülmez.
- Tropikal iklim bölgeleri, genellikle yüksek nem seviyelerine sahiptir. Yüksek sıcaklıklarla birleşen yüksek nem, bu bölgelerde hissedilen sıcaklığın daha da artmasına neden olur.
- Tropikal bölgelerde yıllık yağış miktarı genellikle yüksektir. Yıl boyunca düzenli olarak yağmur yağar ve kurak dönemler nadirdir.
- Muson iklimine sahip tropikal bölgelerde belirgin yağışlı ve kurak dönemler görülür. Yağmur ormanları ise sürekli yağış alan alanlardır.
- 10˚-30˚ kuzey ve güney enlemleri arasında görülür.
- Yıllık yağış miktarı 1000 -1200 mm arasındadır.
- Ekvatoral iklime göre yıllık sıcaklık farkları 4-5°C daha fazladır.
- Karakteristik bitki örtüsü Savandır. Yüksek boylu otlar ve bunlar arasına serpilmiş seyrek ağaçlardan oluşur.
- Akarsu boylarında gür ormanlar vardır. Bu ormanlara, galeri ormanları denir.
Tropikal İklim Nerelerde Görülür?
Tropikal iklim, Ekvator çevresindeki bölgelerde görülür. Tropikal iklimin görülen bölgeler ve ülkeler şunlardır:
1. Güney Amerika
- Amazon Havzası: Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası.
- Orta Amerika: Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras, Guatemala, El Salvador, Belize.
2. Afrika
- Batı Afrika: Nijerya, Kamerun, Gana, Fildişi Sahili, Sierra Leone, Liberya, Ekvator Ginesi, Gabon, Sao Tome ve Principe.
- Orta Afrika: Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Angola, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Burundi.
- Doğu Afrika: Kenya, Tanzanya, Uganda.
3. Güneydoğu Asya
- Sumatra, Borneo, Sulawesi, Java, Papua.
- Malezya: Malay Yarımadası, Borneo
- Filipinler
- Güney Tayland.
- Güney Vietnam.
- Kamboçya
- Laos
- Güney Myanmar.
4. Güney Asya
- Batı Hindistan, Doğu Hindistan, Kuzeydoğu Hindistan
- Bangladeş
- Sri Lanka
5. Okyanusya ve Pasifik Adaları
- Papua Yeni Gine
- Fiji
- Solomon Adaları
- Vanuatu
- Tonga
- Samoa
6. Kuzey Avustralya
- Queensland: Cairns, Townsville ve çevresi.
- Kuzey Bölgesi: Darwin ve çevresi.