Türkiye’deki Kültür Miraslar
Türkiye’deki kültür mirasları arasında dünyada eşi ve benzeri bulunmayan birçok yer bulunmaktadır. Bunlar arasında ülkenin en doğusundan en batısına kadar Asya ve Avrupa için önemli bir stratejik konuma sahip pek çok yer vardır. Bu kültürel mirasları daha yakından incelemekte büyük fayda vardır.
Önemli Kültürel Miraslar Nelerdir?
Önemli kültürel miraslar konusuna giriş yaptık. Şimdi ise sıra bunların neler olduğunu açıklamakta.
İlk sırada İstanbul’da bulunan ve ayrıca Hz. Muhammede ait Hırka-i Şerif’in yer aldığı Topkapı Sarayı’nı sayabiliriz. Topkapı Sarayı, İstanbul’un tarihi alanları adı altında 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Daha sonra ise İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Sivas’taki Divriği Camii ve Darüşşifası’ndan bahsedebiliriz.
Bunları takiben Çorumda yer alan Hitit Başkenti Hattuşa (Boğazköy)’yı da bu listeye katabiliriz. Ardından Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Ksanthos antik kentini ve Antalya’nın kaş ilçesinin sınırındaki Letoon antik kentleri bu listeye eklenmesi gereken yerlerdendir. Bunlara ek Çanakkale’de bulunan ve Truva Atı efsanesiyle anılan Troya Antik Kenti de önemli kültürel miraslardan birisidir. Ayrıca meşhur nostaljik ev görüntüsüyle Karabük’te bulunan Safranbolu da bu listedeki çarpıcı detaylardan birisi durumundadır.
Listenin devamında ise Yavuz Sultan Selim’in emri ile Mimar Sinan tarafından inşa edilen Selimiye Camii’yi de sayabiliriz. Çok önemli bir ibadet durağı olan Selimiye Camii Edirnede bulunmaktadır. Daha sonra ise Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan ve neolitik döneme ait eşsiz bir güzelliğe sahip olan Çatalhöyük Neolitik Kentini gösterebiliriz. Bunların dışında, içinde birçok güzelliği barındıran ve bu güzelliğiyle dünyanın ilgisini çekmekte olan İzmir’de bulunan bir yapıdan bahsetmek mümkündür. Bu yapı Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları bulunduran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’dır.
Alan Pergamon (çok katmanlı kent), Kibele Kutsal Alanı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe tümülüsleri olmak üzere dokuz farklı bileşenden oluşmaktadır. Bu yapı 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Bunları Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki 2206 metre yüksekliğe sahip Nemrut Dağı takip etmektedir. Bu yer tarihte “Zeus’un göklerdeki tahtına en yakın yer” olarak tanımlanmış.
Ülkemizdeki kültürel öneme sahip miraslarda Bursa’da konumlanan Cumalıkızık köyü de bulunuyor. Bu yapıyı Diyarbakır’da bulunan müthiş bir mimariye sahip olan Diyarbakır Kalesi ve Surları izlemektedir. Üstelik Izmir’deki Ephesos, Nevşehir’eski Kapadokya ve Denizlide bulunan Pamukkale de bu listenin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
Kültürel Mirasların Korunması
Kültürel mirasların korunması en az onların varlığı kadar önemli bir durum arz etmektedir. Zira UNESCO’nun koruması altındaki bu yerler, tarihi ve doğal görünümleriyle dikkat çekiyor ve doğallığın zarar gelmemesi dünyanın kültürel zenginliği açısından çok büyük bir önem arz ediyor.
Bu yüzden kültürel mirasların gerek turistik gerekse bir milletin kendi öz değerlerine sahip çıkması açısından pek çok önemi vardır. Dolayısıyla bu mirasların korunumu oldukça hassas bir noktadadır ve bu mirasların doğru bir şekilde korunması esastır.