Turna Kuşu Hikâyesi
Hepimizin keşke olmasaydı dediği bir olay Japonya’ya atılan atom bombası. On binlerce insan ve canlı yaşamını anında kaybederken, yaşayanlar da ise ilerleyen zamanlarda hastalıklar baş gösterdi. Bugün sizlere, Eleanor Coerr tarafından da kaleme alınan “Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu” adıyla yayınlanan gerçek bir yaşam hikâyesinden bahsedeceğiz. Bu hikâye Japonya’da 1943-1955 yılları arasında yaşayan Sadako Sasaki’nin hikâyesini anlatır.
Japonya’ya atom bombası atıldığın zaman 2 yaşında olan bir kız, 12 yaşına geldiğinde atom bombası etkileri sonucu maruz kaldığı radyasyonun da etkisiyle kansere yakalanır ve hastaneye yatırılır.
Hastaneye yatırılan küçük kızın durumu ümitsizmiş, doktorlar her gün ölecek gözüyle baktığı bu ufak kızı, sürekli hastanenin koridorlarında koşarken, zıplarken buluyorlarmış. Küçük kızın hastanedeki en sevdiği hasta kendisi gibi kanser olan 80 yaşındaki sevimli yaşlı bir kadınmış.
Küçük japon kızı, ölüm döşeğindeki bu kadını bir an olsun yalnız bırakmazmış fakat bir gün yaşlı kadının yanına gittiğinde durumunun iyice ağırlaştığını görmüş. Ölmek üzere olan yaşlı kadın “ Artık benim için çok geç fakat bizim inanışımıza göre kim kâğıttan 1000 tane turna kuşu yaparsa, her isteği kabul olur. Ben yapamadım, sen yap kurtul” demiş.
Küçük japon kızı, yaşlı kadının ölümüne çok üzülmüş fakat yaşlı kadının dediğini aklından çıkarmamış ve bir an önce kağıttan turna kuşu yapma işine koyulmuş. Japon sanatı olan origamiyle kâğıttan turna kuşları yapmaya başlayan küçük kız, her gün neşe içinde çok hızlı bir şekilde turna kuşları yapıyormuş.
Küçük kız, turna kuşlarını o kadar hızlı yapıyormuş ki, 1000 tane turna kuşunu yapması işten bile değilmiş fakat ilerleyen hastalık süreciyle birlikte güçten kesilmiş. Kolonu bile kıpırdatamayan küçük kız, artık turna kuşu yapamaz olmuş. Hayattaki son saatlerine kadar 644 tane turna kuşu yapabilmiş.
Bu olay yerel ve dünya basının büyük yankı uyandırmış. Olayı duyan herkes hastaneye binlerce kâğıttan turna kuşu yapıp yollamış. Hastanedeki, hemşireler, hasta bakıcılar odaya girdiklerinde küçük kızı yatağında cansız bir şekilde yüzünde bir gülümsemeyle bulmuşlar.
Küçük kızın ölümünden aylar sonra bile hastaneye, kâğıttan turna kuşu gönderilmiş. Sayısı milyonları bulan turna kuşları Japonya’da bir müzede sergileniyor.
Küçük kızın arkadaşları eksik kalan 356 adet kâğıttan turna kuşunu tamamlayıp, 1000 adet kâğıttan turna kuşuyla birlikte gömerler.
Bu olaydan beri turna kuşu, barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi olmuştur.
Ayrıca Sadako Sasaki’nin anısına, Hiroşime ve ABD’de heykel ve anıt bulunmaktadır.