Üriner Sistem Nedir? Üriner Sistem Hastalıklarının Belirtileri
Maalesef biz insanoğlunun vücut dengesi çok hassas olduğu için hastalık durumunda da zaman zaman vücuttaki dengeyi sağlamak çok zorlaşabiliyor. İşte dengeyi koruyabilmek adına üriner sistem adı verdiğimiz bir sistem mevcuttur. Yazımızda bizde sizlere üriner sistem hastalıkları hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağız.
Üriner sistemin işlevi kanı süzmek ve atık yan ürün olarak idrar oluşturmaktır. Üriner sistemin organları arasında böbrekler, renal pelvis, üreterler, mesane ve üretra bulunur.
Üriner sistemi hastalıkları genel olarak kişilerin yaşlarına ve cinsiyetine göre farklılık gösterebilir. Ayrıca üriner sistemi hastalıkları, organlara göre de farklı isimlerle anılırlar. Bu yüzden de karışıklık olmaması açısından üriner sistemi hastalıkları sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmaya göre; üriner sistemi hastalıkları şu şekilde isimlendirilmiştir:
-Üretrit
-Ürosepsis
-Tüberküloz
-Alt idrar yolu enfeksiyonları
-Erkeklerde sıklıkla görülen genital organ enfeksiyonu, prostatit
-Cinsel yolla bulaşmaya meyilli hastalıklar
Üriner Sistem Hastalıklarının Belirtileri
Üriner sistemi hastalıklarında yaşanan en önemli sorunlardan popüler olanı idrar yapmada yaşanan sorunlardır diyebiliriz. İdrarı yaparken; aniden idrar sıkışması, yanma, sık sık tuvalete çıkma, idrar kaçırma, kadınlarda meydana gelen vajinal akıntı üriner sistem hastalıklarının başlıca belirtileri arasında yer alır. Ateşlenmeyse bu hastalık türünde çok nadir görülür. Eğer sizde bu sayılan rahatsızlıkları yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız.
Üriner Sistem Hastalıkları Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonları, prostatit, idrar kesesi iltihabı, böbrek çanağı iltihabı, ödemler, böbrek hastalıkları, kolik böbrek ağrıları üriner sistemde gözlemlenen ve oluşan hastalıklar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Üriner Sistem Hastalıklarının Oluşma Nedenleri?
Mikroorganizmaların üriner sistemde birleşmesi sonucu hastalıklar meydana gelir. İdrar yolunda mikroorganizmaların ulaşma şekilleri; asendal yol, lenfatik yol ve hematojen olmak üzere 3 çeşide ayrılmaktadır. Üriner sistemde; epitelinin kendisini devamlı olmak şartıyla yenileyerek üriner sistemi hastalıklarından ciddi bir şekilde korunması sağlanabilir. Ama bu yapının içerisinde tıkanma söz konusu olursa eğer düzenli olarak işleyen sistemde bozulmalar oluşabilir. Bağışıklık sistemini etki altına alan hastalıklar genel yapı itibariyle üriner sistem hastalıklarında da etkili bir özelliğe sahip olurlar.
Üriner Sistem Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Bu hastalıkta da diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı konulması çok önem arz eder. Bu nedenle de hastalık belirtilerinin bir ya da bir kaçını taşıyanların en yakın zamanda uzman doktorlara gitmeleri önemle tavsiye edilir. Kesinlikle kulaktan dolma tavsiye ve bilgilerden uzak durulması gerekir. Çünkü bir başka kişiye iyi gelen yöntem size iyi gelmez. İyileşeceğim diye sağlığınızı daha çok bozmayın. Kesinlikle doktorlardan destek almalısınız. Ayrıca, enfeksiyonların ortadan kalkabilmesi için antibiyotik kullanmakta şarttır diyebiliriz.