Vegan Deri Nedir? Dayanıklı Mıdır? Nerelerde Kullanılır?
Vegan deri, hayvansal ürünlerle yapılmayan bir replika deridir. Organik pamuk, ananas, evcil hayvan, elastan veya doğal kauçuk bileşenlerden yapılmıştır. Adi deriden farklı olarak, çevreyi kirletmemenin yanı sıra hayvanlara eziyet edilmesini de önler.
Vegan deri ne demek? Tanımı biraz daha açacak olursak; Vegan deri, gerçek deri gibi görünen ve hissettiren ancak hayvan postlarından ziyade suni veya bitki bazlı malzemelerden yapılmış bir malzemedir. Vegan deri, gerçek deriye zulüm içermeyen bir alternatif olarak kullanılır ve birçok insan, tıpkı kürk gibi, gerçek derinin de çanta veya aksesuar yapımında kullanılmaması gerektiğini düşünür.
Vegan veya suni deri, özellikle çanta imalatında kullanılan bir malzeme olarak, yıllardır farklı formatlarda karşımıza çıkıyor. Eskiden suni deri ucuz, dayanıksız ve zararlı kimyasallarla doluyken, o günler geride kaldı diyebiliriz. Yeni teknoloji, PVC ve alternatiflerinin giderek daha sürdürülebilir yollarla üretildiği anlamına geliyor. Kanepelerde kullanılan suni deri gibi daha kalın, daha dayanıklı PVC kullanan markalar da var. Bu alternatifler biyolojik olarak parçalanamaz, ancak gerçek deri kadar uzun süre kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, aksesuarlar söz konusu olduğunda, PVC olmayan vegan deri aramak yapılacak en çevre dostu şeydir.
Mantar, yosun, elma kabuğu ve ananas yaprağı gibi malzemelerden yapılmış çevre dostu vegan deri ürünler bulmak mümkündür. Bu da vegan deri ürünlerinin, gerçek deri ürünlerine tercih edilmesine yarıyor.
Vegan Deri Nasıl Yapılır?
Sentetik deri, farklı kimyasallarla ve gerçek deriden tamamen farklı bir endüstriyel prosesle üretilir. Plastik bir kaplamayı bir kumaş arkalığa yapıştırmak, suni deri yapmanın en yaygın yoludur. Bu kaplamalarda kullanılan plastik türleri değişiklik gösterir ve bu, çevre dostu olup olmadığını belirleyen şeydir.
PVC, 1960’larda ve 70’lerde olduğundan çok daha az kullanılıyor olsa da, bazı vegan derilerin bileşiminde hala bulunabilir. PVC, kapalı alanlarda potansiyel olarak tehlikeli olan ve özellikle yandığında tehlikeli olan dioksinleri serbest bırakır. Ayrıca esnek hale getirmek için ftalat gibi plastikleştiriciler kullanır. Kullanılan ftalatın türüne bağlı olarak son derece zehirlidirler. Greenpeace tarafından da .“çevreye en çok zarar veren tek plastik türü” olarak
tarif edilmiştir.
Daha modern ve biraz daha az zarar veren plastik, üretim sırasında açığa çıkardığı tehlikeli toksinler ve fosil yakıtlardan yararlanan yağ bazlı polimerler gibi kusurlarını azaltmak için teknik olarak sürekli olarak geliştirilmekte olan PU’dur.
Konu biyolojik olarak parçalanabilir olduğunda, PVC de diğer tüm plastiklerle aynı sorunlara sahiptir. PVC biyolojik olarak parçalanamaz. Bu, PVC giysi ve aksesuarlarının çok ucuz ve dayanıksız oldukları için tek kullanımlık ürünlermiş gibi ele alınması gerçeğiyle daha da kötüleşiyor. Bu, inanılmaz bir hızla atıldıkları ve sonunda çöplüklere gittikleri anlamına gelir. Güneşte hafifçe parçalanmaya başladıklarında, bu daha sonra kendi kimyasal setini serbest bırakır.
Vegan Deri Gerçek Deriden Daha Mı İyi?
Vegan deri ile gerçek deriyi karşılaştırırken kalite ve dayanıklılık dikkate alınması gereken temel faktörlerdir. Vegan deri genellikle gerçek deriden çok daha ince ve hafiftir, bu da potansiyel olarak çalışmayı kolaylaştırdığı için moda için harikadır. Ancak aynı zamanda daha az dayanıklı olduğu anlamına gelir. Doğru bakım yapıldığında, gerçek, yüksek kaliteli deri onlarca yıl dayanabilirken, bir çift yüksek kaliteli sentetik deri ayakkabı sadece bir veya iki yıl dayanabilir.
Sahte deri ve gerçek deri arasında seçim yaparken, bu önemli bir husustur, çünkü sahte deri ürünü tekrar tekrar değiştirmenin çevresel etkisi, tek bir gerçek deri ürünü satın almaktan potansiyel olarak daha yıkıcıdır. Sentetik deriler de çabuk yıpranır, ancak gerçek deri yaşlanır ve malzemeye karakter kattığı söylenen bir patina geliştirir.
Suni deri, özellikle PVC bazlı suni deri nefes alamazken, gerçek deride cildin nefes alabileceği gözenekler bulunur. Vegan deri, palto gibi giyim eşyalarında uzun süre giymek rahatsız edici olabilir.
Çevresel kaygıların yanı sıra, suni deri genellikle gerçek deriden çok daha ucuzdur. Bunun nedeni, sentetik plastik derinin yaratılmasının gerçek deriden daha ucuz olmasıdır. Deri işçiliği oldukça yetenekli bir meslektir ve kanepeler, ceketler ve çantalar gibi ısmarlama deri ürünler binlerce dolara mal olabilir. Üreticiler, ürünleri hem kaliteli hem de düşük maliyetli olarak görüldüğü için bu fiyatlara hükmedebilir.
Bununla birlikte, bazı tasarımcılar, en büyük yıldızlarından bazılarının giydiği ve hayran kaldığı tasarımlarında hayvansız deriyi tercih ediyor. Yine de diğerleri, belirli ürünler için hayvansal olmayan derinin kalitesinde bir dezavantaj görüyor, bu yüzden gerçek ve vegan deri içeren ürünlerin birlikte kullanımını tercih ediyorlar. Örneğin, Londra Moda Haftası’nın favorisi, Güney Koreli Rejina Pyo, pantolon ve ceketlerde suni deri kullanan ancak aksesuarlarda gerçek deriyi tercih eden bir moda tasarımcısıdır.
Vegan Deri Nerelerde Kullanılır?
Vegan derinin kullanım alanları, hem giyim hem de aksesuara hitap ediyor. Gerçek deri ile nerelerde kullanılabiliyorsa, vegan derinin kullanım alanları da aynısını içeriyor. Vegan deri nerelerde kullanılır? Göz atalım.
- Deri ceket
- Deri mont
- Deri Ayakkabı
- Deri kemer
- Deri cüzdan
- Deri çanta
- Deri pantolon
- Vegan deri etek
Vegan deri satın al işlemi yaparken gördüğünüz gibi birçok giyim ve aksesuar seçeneği karşımıza çıkıyor. Vegan deri nerelerde kullanılır? Sorusunun cevabının sadece ana başlıklarıyla cevabını görmüş olduk. Çünkü yukarıda ifade ettiğimiz her bir ürünün birçok alt kategorisi var. O kategorileri ele alarak düşündüğümüzde, vegan deri kullanım alanlarının oldukça geniş bir ürün yelpazesine ulaştığını görürüz.
Vegan Deri Kullanmanın Faydaları
Bitkisel tabaklanmış deri sadece sıfır zararlı madde (azo boyalar, nikel, PCP veya krom VI gibi) içermekle kalmaz. Aynı zamanda birçok tabakhane gıda sektöründeki derileri israfı önlemek için yeniden kullanır ve kapalı devre bir sistemi teşvik eder.
Bunu akılda tutarak, vegan deri satın almak, hayvansal ürünlerin kullanımından da kaçınmamızı sağlar. Gerçek deri doğal bir ürün olduğu için çevreye zararlı olan gerçek hayvan derisi değildir. Ancak tabaklama işleminde kullanılan kimyasallar hala zehirli olduğundan, bitkisel tabaklanmış derilerin seçilmesi tercih edilir.
Vegan Deri Dayanıklı Mı?
Vegan deri birçok farklı kalitede mevcuttur ve gerçek deriye çok benzer. Kalite ne kadar yüksekse, o kadar uzun süre dayanır. Mükemmel kalitede olsa bile, suni deri genellikle gerçek deriden daha ucuz ve daha düşük kalitededir. Vegan deri, gerçek deriden çok daha az dayanıklıdır. Daha ince olduğu için zamanla kırılması veya kötü bir şekilde çizilmesi daha olasıdır.
Vegan Deri Bakımı
Vegan deri plastik bir kaplama ile yapıldığı için zaten su geçirmezdir. Bu, yumuşak bir deterjan kullanarak veya sadece nemli bir bezle silerek temizlemeyi kolaylaştırır. Aynı zamanda, suni deri olduğu takdirde oluşabilecek kurumayı ve çatlamayı önlemek için bakım ürünlerinin içeri giremeyeceği anlamına gelir.
Yüksek sıcaklıkların ve güneş ışınlarının yüzeyi çatlamasını önlemek için plastiğin yüzeyini kaplayacak bazı ürünler alabilirsiniz. Bu tür ürünler aynı zamanda malzemeyi yumuşatmaya da yardımcı olabilir.
Vegan Deri Nasıl Boyanır?
Suni deri, gerçek deri kadar geçirgen değildir, yani malzeme renkli boyayı kolayca ememez. Bu nedenle, suni deri ürününüzü boyadıktan sonra bile, renk zamanla aşındığından, ürünün kullanım ömrü boyunca işlemin büyük olasılıkla tekrarlanması gerekeceğinin farkında olmalısınız.
Yöntem:
- Toz veya kir parçacıklarını gidermek için temiz bir bezle silerek kıvrımlı yüzeyi hazırlayın. Kapsamlı bir temizlik için ürünü saf alkolle silmeniz önerilir.
- Temizledikten ve kuruduktan sonra vegan deri ürününüz döşeme boyası ile boyanmaya hazırdır. Önerilen kuruma süresi için lütfen boya ürününün üzerindeki talimatlara bakın. Her yere uygulamadan önce boyayı ürünün göze çarpmayan küçük bir bölgesinde test etmeyi unutmayın.