Vegan Ne Demek?
Kısacası veganlar, bir hayvandan gelen veya bir hayvandan test edilmiş herhangi bir şeyi yemez veya kullanmaz. Et veya balık yemezler, ayrıca süt ürünleri, yumurta ve diğer hayvansal veya hayvansal içerikli ürünler de içermezler.
Günlük hayatta bir çok kişi veganlığı çoktan duymuştur. Veganizm her yıl gitgide popülaritesini artırıyor. Et, yumurta ve süt gibi hayvansal gıdaları bitki bazlı alternatiflerle değiştirmek gibi vegan diyetine duyulan bu artan ihtiyaç, hayvan refahı ve çevre endişelerinin yanı sıra daha sağlıklı beslenme arzusundan kaynaklanmaktadır.
Araştırmalar, bitki bazlı bir diyetin sağlığımız için iyi olduğunu söylüyor, ancak uygun takviye olmadan önemli vitamin ve besinleri kaçırıyor olabilirsiniz.
Veganizm nedir?
Veganizm, tüm hayvansal ürünleri dışlayan ve hayvanlara zarar veren, onları sömüren veya istismar eden tüm ürün ve hizmetlerden kaçınan bir yaşam tarzıdır.
Bu sadece bitki bazlı yiyecekleri yemek değil, aynı zamanda hayvanlar üzerinde test edilmiş veya hayvanlardan gelen bileşenleri / bileşimleri içeren duş jeli gibi kıyafetleri, makyajları ve kişisel ürünleri durdurmak anlamına gelir.
Vegan diyet nedir?
Dengeli bir vegan diyetinde tahıllar, baklagiller, meyveler ve sebzeler, yağlı tohumlar (yağlı tohumlar ve kabuklu yemişler), biraz yağ ve sınırsız su bulunur.
Vegan beslenme nasıldır?
Veganlar, hayvanlardan gelen veya onları sömüren hiçbir şeyi yemez veya içmezler. Bu, aşağıdaki yiyecekleri ortadan kaldırdıkları anlamına gelir:
- et
- kabuklu deniz ürünleri dahil balık
- Yumurta
- süt, tereyağı ve peynir dahil tüm süt ürünleri
- bal
- jelatin, genellikle jölede bulunur
Bunun yerine, veganlar aşağıdakiler açısından zengin bitki bazlı bir diyet yerler:
- meyve ve sebzeler
- Fasulyeler
- nohut gibi baklagiller
- mercimek gibi bakliyat
- hububat
- tofu dahil soya proteinleri
- sebze sütleri – soya, badem, pirinç, kenevir, fındık, kaju veya yulaf sütü
Dışarıda yemekten hoşlanıyorsanız endişelenmeyin vegan yemek gerçekten o kadar da zor değil. Pek çok mutfağın çok çeşitli bitki bazlı seçenekleri vardır.
Neden Canlı (Daha Fazla) Vegan?
İnsanların vegan olmasının birkaç nedeni vardır: sağlıkları, çevre ve / veya hayvan refahı için.
Hayvan Refahı
Çoğu vegan için hayvan refahı, yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın bir numaralı nedenidir. İstatistikler milyarlarca fazla memelinin insan tüketimi için öldürüldüğünü gösteriyor. Bu üreme her zaman hayvan dostu koşullarda gerçekleşmez. Yumurtlayan tavuklar ve süt inekleri genellikle aynı koşullarda yaşarlar Vegan olmak bunu azaltabilir.
Sağlık Ve Kilo Kaybı
Giderek daha fazla çalışma, tam tahıllar açısından zengin bir vegan diyetinin, belirli hastalıklara karşı koruma ve kilo vermeye yardımcı olma gibi birçok sağlık yararına sahip olduğunu gösteriyor.
Hayvansal gıda ürünleri genellikle kalorilerde yüksektir örneğin 100 gr dana burger yaklaşık 250 kaloriye sahipken, 100 gr soya burger sadece 130 kaloriye sahiptir. Bu nedenle, yüksek yağlı, düşük kalorili yiyecekleri yüksek lifli, düşük karbonhidratlı, bitki bazlı alternatiflerle değiştirmek zayıflamanıza yardımcı olabilir.
Daha İyi Beslenme
Sağlıklı bir vegan diyeti, bol miktarda meyve, sebze, baklagiller, bitki proteinleri ve kuruyemiş yemeyi içerir, bu da vitamin ve mineral alımınızı ciddi bir şekilde artıracaktır.
Bu yiyecek çok miktarda içerir:
- antioksidanlar – hücrelerinizi serbest radikallerden korumaya yardımcı olmak için
- lif – meyve ve sebzelerde bulunur, sindirime yardımcı olur
- folik asit – kırmızı kan hücreleri yapmak için hayati önem taşır
- fitokimyasallar – hastalığa karşı korumayla ilişkili
Dengeli bir vegan diyeti, şeker ve doymuş yağlarda et yiyenlerin diyetinden daha düşük olma eğilimindedir.
Bu vitamin hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunduğundan veganların B12 vitamini eksikliği riski vardır. Ancak dengeli bir vegan beslenme, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri sağlayabilir.
Yazımız tavsiye ve bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi bakımın yerini almamalıdır.
Kaynak: https://www.hollandandbarrett.nl/health-hub/recepten/vrij-van/wat-betekent-vegan-nou-eigenlijk/