Waterloo Savaşı Nedir? Önemi, Nedenleri ve Sonuçları
Waterloo Savaşı, 18 Haziran 1815 tarihinde; Fransa İmparatorluğu ile Avrupalı güçler arasında gerçekleşmiş önemli bir muhaberedir. Fransa İmparatorluğunun başında Napolyon vardır ve birçok savaştan zafer ile ayrılmıştır. Tarih meraklıların araştırdığı Waterloo savaşını kim kazandı? Sorusu da en çok yanıt arayan sorulardan biridir.
Waterloo Muharebesi adıyla kaynaklardaki yerini alan bu savaş, Fransızcada Mont-Saint-Jean Muharebesi olarak bilinir. Waterloo savaşının tarafları, sonuçları ve önemi hakkında bilgileri edinelim.
Waterloo Savaşının Özeti
Fransa İmparatorluğunun başında yer alan Napolyon, Avrupalı güçler ile 23 yıldır; Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları adlı muhaberelerde birçok kez mücadele etmiştir. 23 yıldır farklı adlarla Fransa ile Avrupalı güçler arasındaki mücadelelerin en önemlisi Waterloo Savaşıdır.
En son Rusya’ya kış seferi düzenlediğinde yenilgiyle tanışan Napolyon yönetiminin tahtı sallanmaya başlamıştır. Savaştaki yenilgi halka vergi yükü olarak dönmeye başlayınca, halk; Napolyon yönetimine karşı ayaklanmıştır, bu durum ilerleyerek darbe girişimine kadar ilerlediyse de, Napolyon güçleri bu darbe girişimini bastırmıştır.
Güven tazelemek isteyen Napolyon Bonapart, Leipzig savaşına başlamıştır. Bu savaştan da mağlup çıkan Napolyon, sürgüne gönderilmiştir. Sürgünden, ülkesine geri dönen Napolyon yeniden halkın güvenini sağlayarak, ikinci kez ülkenin başına geçmeyi başardı ve hızla güçlendi. Napolyon’un önderliğindeki Fransa’nın yeniden güçlenmesini istemeyen koalisyon güçleri Fransa’ya savaş ilan ettiler.
Waterloo savaşı nerede yapıldı? Waterloo savaşı, yedinci koalisyon ile Fransa arasında günümüzde, Belçika topraklarında yer alan Waterloo kasabasında gerçekleşmiştir. Dönemin güçlü ordularında birine sahip olan Fransa, Napolyon Bonapart önderliğinde girdiği savaşlardan zaferle ayrılarak, Avrupalı Devletlere korku salıyordu fakat Waterloo Savaşı beklenildiği gibi olmadı.
Waterloo savaşı kimler arasında yapıldı? Waterloo Savaşı; Fransa ile Birleşik Krallık, Prusya, Birleşik Hollanda, Hannover, Nassau ve Braunschweig Dükalığı arasında gerçeklemiştir. Fransız ordusu savaş noktasında oldukça üstün gözüküyordu, son derece donanımlı olan süvari birlikleri, taktiksel olarak da çok iyi hazırlanmıştı fakat bu süvari ordusu savaş esnasında yanlış bir manevra yaparak, savaşın gidişatını tersine döndürmüştür. Koalisyon ordusunun, büyük bir gücünü oluşturan Hollandalılar, Almanlar ve Prusya’ya ait güçler bu hatayı iyi değerlendirerek, Fransız ordusuna büyük kayıplar verdirdiler.
Fransız ordusu için mutlak son kaçınılmaz gözüküyordu. Fransız ordusu askerlerinden geriye kalanların bir kısmı kaçarken bir kısmı da geri çekilmeye başladı ve Fransız ordusu savaşı kaybetti. Fransız ordusu komutanı Napolyon Bonapart, İngiliz ordusuna teslim oldu ve ardından sürgüne gönderildiği Saint Helana adasına gönderildi, gönderildiği bu adada 1821 yılında hayatını kaybetti.
Waterloo Savaşının Nedenleri
- Napolyon Bonapart’ın tekrar güçlenmesini engellemek.
- Koalisyon güçlerinin, Fransa’yı bir tehdit olarak görmesi.
Waterloo Savaşının Sonuçları
- Napolyon yönetimindeki Fransız ordusu savaşı kaybetti.
- Fransız savunma biriminin en önemlilerinden olan süvarilerin alt edilebileceği görülmüştür.
- Fransız ordusunda yeniden yapılanmaya gidilmiştir.
- Napolyon Bonapart sürgüne gönderildi ve sürgüne gönderildiği adada öldü.
- Fransız monarşisi yeniden şekillendi.
- Fransa savaş tazminatı ödemeye mahkûm bırakıldı.
- İmparatorluk Fransa’sı sona erdi, Avrupa güçleri arasındaki bağlar daha da güçlendi ve Avrupa Birliği kuruldu.
Waterloo Savaşının Önemi
Waterloo Savaşı önemi; en çok Avrupa tarihi açısında dönüm noktası olması sebebiyle oldukça önemlidir. Waterloo savaşını kim kazandı? Sorusu, savaşı önemini araştıranların cevabını aradıkları diğer bir sorudur. Avrupalı güçler ile 23 yıldır süren Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşlarında başarıya ulaşan, Napolyon Bonapart’ın mutlak mağlubiyetle sonuçlanan muharebedir. Eğer Napolyon bu savaşı da kazansaydı, Dünya’daki ülke bloklarını farklı bir yapıda görebilirdik.
Ayrıca Napolyon Bonapart, Waterloo Savaşını da kazansaydı; karşısındaki büyük Avrupa güçlerinin dayanışmasını yıkarak, âdeta bir süpürgeç görevi görerek, diğer ülke topraklarını ele geçirebilirdi.