Yunan Tanrıça İsimleri Ve Özellikleri
Dünya medeniyetlerinin her birinin kendi tanrıları vardır: Mezopotamya, Mısır, Yunanistan, Roma vb. Bugün bu makaleyi Yunan Tanrıçalarının adlarının özeliklerine ithaf edeceğiz,
Yunan Tanrıçaları, eski Yunan mitolojisindeki temel figürlerdir. Bu olağanüstü kadınlar, sembollerle dolu hikâyeler sunan bir dizi karakterinin parçasıdır.
Genel olarak; güven, korku, aşk cesaret, kıskançlık, savaş, barış gibi çeşitli duygularla nasıl başa çıkılacağını anlatırlar.
Her tanrıçanın iletmesi gereken bir anlamı ve mesajı vardır. Yunan Tanrıçalarını tanıyalım.
Afrodit: Güzellik Tanrıçası
Afrodit, güzelliği, sevgiyi ve seksi duygularınızı sembolize eden bir Tanrıçadır. Roma mitolojisindeki adı Venüs’tür.
Mitolojiye göre bu Afrodit’in hikâyesi; gökyüzü ile denizin birleşmesinden doğmuştur. Bunun nedeni; Kronos, kral babası Uranüs ( Uranos )’ü devirirken, cinsel organını keser ve denize atar. Kesilen organ denize düşer ve köpüklerden Afrodit doğar.
Afrodit, güzel bir kadındı ve Olimpos’un tüm Tanrılarını büyülemiştir.
Athena: Bilgelik ve Savaş Tanrıçası
Tanrıça Athena’nın birçok özelliği vardır; bilgelik, sanat ve yaratılışın dışında savaş ve adaletle de ilişkilendirilir.
Athena’nın mitolojideki hikâyesi; Zeus, hamile karısını yutar. Çünkü bir kehanete göre çocuğun kendisinden daha güçlü olacağını biliyordur. Bir süre sonra Zeus korkunç bir baş ağrısıyla, Hephaestus’tan kafatasını açmasını ister.
Zırhlı cübbesi, miğferi ve elinde Perseus’un öldürdüğü mitolojik bir varlık olan Medusa’nın imgesinin bulunduğu bir kalkan ile çok güzel bir Tanrıça olan Athena çıkar.
Şehirlerin, mimarların, kuyumcuların ve dokumacıların koruyucusu olarak tapılan Athena’nın Roma mitolojisindeki adı Minerva’dır.
Demeter: Bereket Tanrıçası
Demeter, bereketli topraklar, hasat, tarım ve mevsimlerin tanrıçasıdır. Ailesi Cronos ve Reia idi. Kardeşlerinden biri, kızı olan genç Persephone olan Zeus’du.
Demeter’in mitolojideki hikâyesi: Demeter’in kızı, Hades tarafından cehennem götürüldü. Ardından mevsimler durdu. Bitkiler büyümedi ve Dünya’da bir kıtlık vardı. Zeus’un müdahalesiyle kızının yılın bir dönemini, Demeter‘in yanında geçirmesine izin verildi. Böylece mevsimler yeniden yaşandı.
Demeter’in Roma mitolojisindeki adı Ceres’tir.
Artemis: Av Tanrıçası
Artemis avlanmanın, yaban hayatının ve Ay’ın tanrısıdır, aynı zamanda bir ebeveyndi, bu nedenle gençleri ve çocukları korurdu. Artemis; Zeus ve Leto’nun kızı, Apollo’nun ikiz kız kardeşidir.
Artemis’in mitolojideki hikâyesi: Artemis’in annesi çok zor bir doğum geçirir. İlk doğan Artemis, annesinin çektiği acıyı görür, kardeşi Apollon’u doğurmasına yardım eder.
Bir keresinde babası tarafından en derin arzuları sorulur. Artemis, ormanda özgürce yürümek istediğini ve aslan evlenmek istemediğini söyler. Bu seçimleri onu güçlü ve kinci yaptı. Kendisine, Actaeon, Orion ve Agamemnon gibi meydan okuyanları öldürdü. Pileli kısa bir tunik giyen Artemis, bir yay ve birkaç ok taşır.
Artemis’in Roma mitolojisindeki adı Diana’dır.
Gaia: Dünya Tanrıçası
Gaia, Dünya’nın ilkel tanrıçasıdır. Kökeni evrensel kaos düzeni bulduğunda ortaya çıkar. İlk Yunan Tanrıçası olan Gaia; gezegeni, doğayı denizleri ve diğer tanrıları doğurmuştur, ilk çocuğu Tanrı Uranüs’tür.
Gaia’nın Roma mitolojisindeki adı Terra’dır.
Persephone: Yeraltı Tanrıçası
Tanrıça Persephone, annesi Demeter ile birlikte tarım ve mevsim tanrıçasıdır. Aynı zamanda gizemlerin ve ölülerin dünyasının koruyucusu olan yeraltı dünyasıyla da ilişkilidir.
Persephone’nin mitolojideki hikâyesi; Demeter’in hikâyesiyle iç içe geçmiştir. Aşırı güzelliği nedeniyle amcası Hades tarafından kaçırılmış ve yeraltı dünyasında yaşamaya başlamıştır, zaman zaman annesinin kollarına geri dönmüştür. Böylelikle mevsimleri düzenlemeye yardımcı olmuştur.
Sık sık elinde bir nar, yeraltı dünyasında yediği bir meyve ile görünür. İki dünya arasında, en samimi ve kolektif yaşamla bağlantıyı temsil eden bir tanrıçadır.
Persephone’nin Roma mitolojisindeki adı Proserpina’dır.
Hera: Tanrıça Tanrıçası
Tanrıçaların Tanrıçası Hera, evlilik ve tek eşlilik ile ilgilidir. Olympus’un kraliçesi, Zeus’un karısıdır. Mitolojide, bu Tanrıçanın en güzel Tanrıçalardan biri olduğu ve en büyük rakibinin Tanrıça Afrodit olduğu söylenir.
Güçlü bir kişiliğe sahip olan Hera, kıskanç ve kırgın bir yapıya sahiptir. Kocasının sevgililerinden intikam almak için büyük planlar yapardı.
Sembolleri; kraliyet asası, taç ve kutsal hayvanı tavus kuşudur. Hera’nın Roma mitolojisindeki adı Juno’dur.
Hestia: Evin Tanrıçası
Hestia evlerin ve kutsal ateşin tanrıçasıdır ve evlerin ocaklarıyla ilişkilendirilir. Başarılı bir inşaatçıydı, bu yüzden bir mimarlık tanrıçası olarak da kabul edilebilir.
Hestia’nın mitolojideki hikâyesi; Cronos ve Reia’nın kızıydı. Kardeşleri gibi o da babası tarafından yutulmuştur. Cronos yenildikten sonra son kişi olarak dışarı çıktı.
Çok tatlı ve nazik Hestia, hiç evlenmedi ve bakire kaldı. Olympus Dağı’ndaki siyasi planlara ve çatışmalara karışmadı.
Hestia’nın Roma mitolojisindeki adı Vesta’dır.
Irene: Barış Tanrıçası
Irene, barış ve bahar tanrıçası aynı zamanda uzlaşma ve işbirliği ile de ilişkilidir. Zeus ve Themis’in kızıdır.
Sembolü; bereket (boynuzlu meyve sepeti) ve bir meşaledir.
Irene’nin Roma mitolojisindeki adı, Pax’tır.
Eos: Şafak Tanrıçası
Eos, günün şafağından sorumlu bir Tanrıdır. Hyperion ve Téa’nın kızıdır. Kardeşleri Selene (Ay) ve Hélio (Güneş)’dur.
Eos’un mitolojideki hikâyesi; Eos’un iki çocuğu olduğu ve ölümlü bir adam olan Titono‘ya çok aşık olduğu söylenir. Sevgilisinin bir gün öleceğini bildiği için üzülür ve Zeus‘tan onu ölümsüz yapmasını ister ve adam ölümsüz yapılır. Ancak kalmasını istemediği için, Titono aşırı derecede yaşlanır ve asla ölmez. Eos, daha sonra Zeus‘tan onu ağustosböceği yapmasını ister.
Eos’un Roma mitolojisindeki adı Aurora’dır.
AURA: Esinti
Aura’nın adı esinti anlamına gelir ve Peribea’nın, okyanusun ve Yavaş Titan’ın kızıydı. Rüzgar kadar hızlı olduğu ve Dionysos’un ona aşık olduğu ancak ondan çok daha hafif olduğu için asla onun kadar koşamayacağı söylenir. Ancak Dionysos, Tanrıça Afrodit’e döndü ve sonunda Aura, Dionysos’un ayaklarına çıldırdı. Onunla birlikte iki ikiz oğlu oldu, ama deliliğine devam ederek onlardan birini öldürdü ve sonra kendini Sangrario nehrine atarak onu bir kaynak Zeus’a çevirdi. Yaco adlı diğer oğlu Artemis tarafından korunarak hayatta kaldı.
CİRCE
Yunan mitolojisinde Circe, bazen bir nimf (küçük doğa tanrısı), bir cadı veya bir büyücü olarak tasvir edilmesine rağmen, bir sihir tanrıçasıydı. Her durumda, sihirle ilişkilendirildi. İksirler ve şifalı bitkiler hakkında çok şey bilen bir tanrıça, bu bilgiyi bazen düşmanlarına ve onu gücendiren insanlara karşı kullanır, onları vahşi hayvanlara dönüştürür. Ayrıca sihrini iletmek için kullandığı bir asası veya asası vardı. Aslında bu, Batı yazılarında “sihirli değnek veya değne” den ilk kez bahsediliyordu; Bu edilmiş Homeros’un destanında The Odyssey belirtilen Circe hayvanlar içine Odysseus’un adamlarının çevirmek için kullanıldığında,.
Circe, Güneş’i temsil eden bir titan olan Helios ve bir okyanus perisi olan Perse’nin kızıydı . Titan Okyanusu ve Thetis’in üç bin kızından biriydi. Başka bir versiyonda Circe, büyücülük tanrıçası Hekate’nin kızıydı.
Bazı hikayelerde, Circe, babası Helios tarafından , o sırada kocası olan Colchis Prensi’ni öldürmenin cezası olarak kurgusal bir ada olan Aeaea’da yalnız yaşamak için sürgüne gönderildi . Daha sonra Homeros’un yazılarından Ithaca kralı Odysseus ile çocukları oldu. Üç oğlu Ardeas, Latinus ve Telegonus’du.