Zencefil Nedir?
Zencefil kaliteli bir baharattır. Soğuk öksürük, sindirim ve genel ağrıdan kanser, kalp hastalığı ve şeker hastalığına kadar değişen hastalıklarda faydalı olduğu bulunmuştur.
Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde havalarda iyiden iyiye soğumaya başladı. Bu aylarda hem soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıkları hem de 2020 yılında karşılaştığımız covid-19 virüsüyle mücadele etmek için vücut direncimizi yüksek tutmanız gerekiyor.
Vücut direncimizi yüksek tutmak ve ilaçlardan uzak durmak için bazı bitkiler vardır. Bu bitkilerden birisi de zencefildir.
Zencefil bitkisi, asya kökenli bir bitkidir. Zencefilin diğer adları Zencebil, Zingiber, Ginger, Gingembre ‘dir. Boruyu andıran bir gövde yapısı vardır. Boyu 1-2 metreye kadar uzanan Zencefil’in çiçek koçanı ise 20 cm boyundadır. Çiçek koçanı ise 4-6 cm boyundadır ve kozalağa benzer. Kozalak şeklindeki esmer renkteki yaprakların altından, çiçek saplarıyla dışarıya uzanan çiçekler vardır. Kök yapısı yumru şeklinde ve birbirine bağlı şekildedir. Yassı ve boynuz şeklinde olan bu kökler, etlimsi bir yapıyla çevresine yayılır.
Yüksek derecede uçucu yağlar içeren zencefil bitkisi içerisinde bol miktarda vitamin ve mineraller barındırır. Bunlar dışında zencefilin, B3, B6 ve demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum deposu olduğunu söylemek mümkün.
Zencefil Nerede Yetişir?
Zencefil ülkemizde yetişmemektedir. Zencefil bitkisinin ana vatanı Güneydoğu Asya’dır. Ana vatanı dışında ise Hindistan ve Malezya gibi tropikal bölgelerde de yetiştiği bilinmektedir.
Zencefilin Faydaları Nelerdir?
Dünyanın en çok yetiştirilen baharatı olan zencefil, dünyanın en çok kullanılan tıbbi özelliğidir. Bu mucize baharatın 100’den fazla hastalıktaki tıbbi faydaları üzerine sayısız çalışma yapılmıştır. Geleneksel bitkisel ilaçların yarısından fazlası bunu içerir.
Zencefil, özellikle ilaç kullanmak istemeyen insanlar için alternatif tıp yöntemi olarak kullanılır. Son derece şifalı bir bitki olan zencefil, hamilelerin, kemoterapi gören hastaların ve ameliyat olan hastaların mide bulantısına oldukça iyi geldiği bilinmektedir. Zencefil, metabolizmayı hızlandıran yapısı ile kilo vermek isteyenler için oldukça yardımcı bir etkendir.
Özellikle bu hastalıklar dışında kış aylarındaki bulaşıcı hastalıkları önleyici bir özelliği vardır. Zencefilin faydaları nelerdir? Zencefil neye iyi gelir? Gelin birlikte inceleyelim.
- Zencefil, mide ve bağırsakları rahatlatıcı etkisiyle, gazı söker atar.
- Zencefil, kusmaya ve mide bulantısına iyi gelir.
- Zencefil, ishali ve bağırsak bozukluklarına karşı etkilidir.
- Zencefil, bağışıklık sisteminin güçlendirir. Bulaşıcı hastalıkları önler.
- Zencefil, kadınların regl ağrılarını azaltmada yardımcı olur.
- Zencefil, öksürüğü giderir.
- Zencefil, metabolizmayı hızlandırır ve iştahı açar
- Zencefil, sindirim sistemini hızlandırır. Yağ yakımına yardımcı olur.
- Zencefil, kas ağrılarını hafifletir. Bu özelliği sayesinde, yüksek idman yapan sporcuların vazgeçilmezidir.
- Zencefil güçlü bir antioksidandır
Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Taze zencefillerin kabuğu soyulur. Bir bardağın içerisine, 3-4 gram kadar dilimlenir. Dilimlenen zencefiller, bir çaydanlığın içerisine konularak 15 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan zencefiller bir süre demlenmeye bırakılarak dinlendirilir. Demleme aşaması da tamamlanan zencefillere bal ve limon eklenir.
Bu uygulamayla oluşturulan zencefil çayını her sabah kahvaltıdan önce 1 bardak düzenli olarak tüketerek, yağ yakımını hızlandırıp rahatlıkla kilo verebilirsiniz.
Zencefil çayı, sadece taze zencefilden değil toz zencefilden de yapılabilir. Yine çaydanlıkta suyun içerisine toz zencefili ekledikten sonra isteğe bağlı olarak karanfil, tarçın veya damak zevkinize göre çeşitli bitki çaylarıyla karıştırarak tüketebilirsiniz.