Ziggurat Nedir?
Çoğu insan Mısır piramitlerini ve Orta Amerika’daki Maya tapınaklarını bilir, ancak Orta Doğu’nun , o kadar tanıdık olmayan, zigguratlar adı verilen kendi antik tapınakları vardır. Bir zamanlar yükselen bu yapılar Mezopotamya topraklarını noktaladı ve tanrılara tapınak görevi gördü. Eski Mezopotamya’dan çok katlı bir tapınak kulesi demektir.
Zigguratlar, mimari olarak Mısır piramitlerinin Mezopotamya’daki eşdeğeridir. Büyük yapay kare dağlar denilebilir. Eşit derecede eskidirler. Ancak iki fark var; ziggurat bir mezar değil tapınaktı ve zigguratlar Seleukos dönemine iyi bir şekilde inşa edilmişken, piramitlerin inşası MÖ 1640’tan sonra sona erdi. Zigguratlar kısaca tapınak kuleleridir.
Ziggurat kelimemiz , “yükselen bina” (Akadca zaqâru , “yükseğe çıkmak”) olarak tercüme edilebilen ziqqurratu kelimesinden türemiştir . Bazıları gerçekten çok yüksekti. Zigurat olarak bilinen tapınak kulesi Etemenanki içinde Babylon 92 metre yüksekliğinde idi. Daha da büyüğü, MÖ üçüncü veya ikinci yüzyılda inşa edilen Uruk’taki tanrı Anu’nun tapınağıydı . En iyi korunmuş tapınak kulesi, İran’ın modern Khuzestanı olan Elam’deki Choga Zanbil’dedir .
Zigguratlar, eski Mezopotamya’daki birçok şehrin kültlerinde rol oynadı. Arkeologlar, on altı şehirde bu binalardan on dokuzunu keşfettiler; on tanesinin varlığı edebi kaynaklardan bilinmektedir.
Her zaman krallar tarafından inşa edildiler. MÖ 3. bin yılda Mezopotamya’da iki büyük örgüt, tapınak ve saray arasında bir çatışma çıktı. Kral, zigguratlar inşa ederek rahiplikten daha etkileyici dini işler yapabileceğini gösterdi.
En meşhur ziggurat elbette İncil’deki Genesis kitabında bahsedilen “Babil kulesi” dir. Babil Etemenanki’sinin bir açıklaması göre Babil yaratılış destanı Enuma Elis Marduk şeytani canavar Tiamat’a karşı başka tanrılara savundu. Onu öldürdükten sonra kozmosa düzen getirdi, Esagila’yı inşa etti. Yeni dünyanın merkezi olan ve insanlığı yaratan kutsal alan diyebiliriz. Etemenanki, Esagila’nın yanındaydı ve bu tapınak kulesinin evrenin ekseni olarak dünyanın merkezine inşa edildiği anlamına geliyor. Burada dünyayla cenneti birbirine bağlayan düz bir çizgidir. Babil kozmolojisinin bu yönü, inşaatçıların “tepesi cennete uzanabilecek bir kule yapalım” dediği İncil hikayesinde yankılanır.
Zigguratlar Nasıl Yapılır?
Çoğu eski kültür gibi Mezopotamyalılar da zigguratlarını tapınak olarak hizmet verecek şekilde inşa ettiler. Planlama ve tasarımlarına giren detaylar dikkatlice seçilir ve dini inançlar için gerekli olan sembolizmle doldurulur. Ancak onlar hakkında her şeyi anlamıyoruz.
Zigguratın tabanı kare veya dikdörtgendir ve kenar başına ortalama 50 ila 100 fittir. Her seviye eklendikçe yanlar eğimlidir. Herodot’un işaret ettiği gibi, sekiz kat olabilirdi ve bazı tahminler bitmiş zigguratların bazılarının yüksekliğini yaklaşık 150 fit olarak gösteriyor.
Zirveye giderken kat sayısının yanı sıra rampaların yerleşimi ve eğimi de önemlidir. Piramit basamaklarının aksine, bu rampalar bir kat dış merdiven içerir. İran’da ziggurat olabilecek bazı anıtsal yapıların sadece rampalara sahip olduğuna inanılırken, Mezopotamya’daki diğer zigguratların merdiven kullandığına da dikkat edilmelidir.