Bilim

Kuluçka Nedir? Kuluçkaya Yatan Hayvanlar Hangileridir?

Kuluçka, kanatlı hayvanların nesillerini devam ettirebilmek adına üreme döneminde gösterdikleri doğal ve fizyolojik bir durumdur. Bu canlılar, yumurtladıktan sonra belirli bir süre yumurtanın üzerinde bekler. Uygun koşullarda gerçekleşen, bu bekleme süresinden sonra, yumurtadan yavru çıkar.

Kanatlı hayvanların nesillerini devam ettirebilmesi için önemli olan bu süreçte, eğer kanatlı hayvan yumurtanın üzerine yatmazsa yumurtadan yavru çıkmaz. Bu durumda yumurta, besin olarak tüketilir. Yumurtanın bu olgunlaşma süreci, her canlıda farklı olabilir. Örneğin birçok kanatlı hayvanda kuluçkaya dişi yatarken, deve kuşları yumurtanın üstüne yatmazlar. Yumurtalarını, güneş gören kumun üzerine bırakırlar. Kuluçka ne demek? Konusunun doğal sürecinden bahsetmiş olduk. Bu doğal süreç dışında bir de makine yoluyla gerçekleşen işlem vardır. Buna, yapay kuluçka veya kuluçka makinesi ile kuluçka adları verilir. Makineler, genelde büyük tavuk çiftliklerinde kullanılır. Doğal süreçte,bir tavuğun altında belirli sayıda yumurta konabilirken, bu makineler ile tek seferde yüzlerce yumurtadan civciv elde edilebilir.

Kuluçka makinesi, ilk başlarda tahtadan yapılan dikdörtgen bir sandığı ifade ederken, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, günümüzde daha farklı yapı ve görüntülerle karşımıza çıkmaktadır. Yapı ve görüntüsü ne kadar değişirse değişsin, işleyip mantığı aynıdır. Bu cihazın içerisinde ısıyı eşit bir şekilde yaymaya yarayan yalıtkan levhalar kenarları oluşturur. Makinenin içerisinde havayı değiştirici ve ısıyı sabit tutan termostatlar vardır. Makine bu termostatlar sayesinde, içerisine konan yumurtanın cinsine göre ısıyı ayarlar ve sabit tutar. Bir elektrikli ocak ya da petroller ısınan bu makinelerin içerisinde nemlilik, zemine konan bir çanak içinde suyun buharlaşmasıyla elde edilir. Bu makinelerin ev tipi olanları, 48 – 56 civarı yumurta kapasitesine sahipken, çiftliklerde kullanılan tipleri 500 yumurta kapasitesine kadar çıkabilmektedir.

Kuluçkaya Yatan Hayvanlar

Kuluçka dönemindeki bir tavuk, halk dilinde “gurk” olarak adlandırılır. Bu döneme girmiş tavuğu, kuluçkalatmaya ise “gurka bastırma” denmiştir. Kuluçkaya yatan hayvanların, kuluçka süreleri farklılık göstermektedir. Bu hayvanlardan bazılarına göz atalım.

  • Tavuk – 21 gün
  • Hindi – 28 gün
  • Ördek – 28 gün
  • Kaz – 31 gün
  • Sülün – 23 gün
  • Güvercin – 17 gün
  • Devekuşu – 47 gün
  • Bıldırcın – 14-28 gün

Kuluçka nedir? Sorusunun cevabını hem doğal hem de yapay anlamda öğrenip, kuluçkaya yatan hayvanlar hakkında bilgi edindik.

Kuluçka ne demek? Sorusunun cevabını, ansiklopedi anlamında, TDK sözlükte araştırdığımızda, aşağıdaki gibi iki farklı tanım ile karşılaşırız.

  • Civciv çıkarmak amacıyla yumurtaya yatmış veya yatmak üzere olan dişi kuş veya kümes hayvanı, gurk.
  • Bilim ve teknolojide araştırma, geliştirme ve uygulama için hazırlık dönemi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu